GÅ UT I VÄRLDEN. ARBETA SOM OM PENGAR INTE HAR NÅGON
BETYDELSE, SJUNG SOM OM INGEN LYSSNAR, DANSA SOM OM INGEN
TITTAR OCH ÄLSKA SOM OM DU ALDRIG BLIVIT SÅRAD.



19 maj 2009

Humor och Jan x 2.

Häromdagen såg jag på Jay Leno när han körde ett inslag om vissa produkters slogan och hur de egentligen borde vara:









Humor, humor. På topp!


NYA SKÄLLSORD
Bitterfitta (jmf. surkuk): Fasansfullt tillstånd. Eventuellt motsatsen till "kåt, glad och tacksam".

- Säg ärligt: Har jag blivit en bitterfitta? Jag är vad som helst utom det! Hellre härskarfitta .. eller twitterfitta ..
- Nä .. Du är mer som en liten tokfitta!
(Av Jan Berglin, som synes.)

Nu skall jag poppa popcorn och ladda upp för Vänner. Har haft en sådan skön eftermiddag. Och nu är håret färgat också!



Jo, och så vill jag slutligen säga att jag fan inte fattar grejen. OCH om vissa elever som är extra begåvade kan få läsa matte på en högre nivå? Det är ju helt fantastiskt!!! Med vemod tänker jag: Ack, om det hade funnits på min tid .. Jag var GRYM på matte och i slutet av nian fick de av oss som hade sökt till Naturvetenskapliga programmet läsa matte på en högre nivå i en egen grupp, som förberedelse inför gymnasiet .. Och jag ÄLSKADE matte. Så nej, det är inte att jag inte fattar vad problemet skulle vara, det är att jag inte anser att där finns något problem. Som jag skrev i en blogg som inte har släppt igenom min kommentar än:

En del ÄR bättre än andra på matte, precis som en del är bättre än andra på att vara empatiska eller på att sjunga. Vad är problemet egentligen? Det handlar ju inte om några etiska värderingar, om att någon skulle vara en bättre _människa_ än någon annan. Hade detta funnits när jag skulle söka till gymnasiet för tio år sedan, hade jag sökt fortfare än kvickt! Det hade varit fantastiskt!


Dessutom handlar det heller inte om att förvägra någon utbildning, herregud! Alla får en grund och det handlar ju om att ge extra möjligheter och att de som vill (och kan) få mer, får mer. Precis som vilken annan specialisering som helst. Annars kan vi väl förbjuda även fotbollsgymnasier, musikgymnasier och allt annat som inte är allmängiltigt och som inte alla kan tänkas klara av? Fan, jag blir så förbannad.


4 kommentarer:

Mikaela sa...

skittles är gott!

APOCALYPTIC PUSSY, sa...

Mikaela.

Det är det säkert!

Den tjocke konsulten sa...

Jag håller helt med dig, att tillåta mer specialisering efter intresse tror jag skulle få fler att orka gå ut både grund- och gymnasieskolan med väsentligt bättre resultat än idag. Och att tillåta motsvarande för enbart idrott och musik har ju varit hyckleri.

APOCALYPTIC PUSSY, sa...

DTK.

Idrott och musik anses väl vara mer "talanger", något som många tror faller ut slumpmässigt (och därmed rättvist, jämlikt) i det genetiska lotteriet och dessutom inte belastar intellektet. Matte och fysik gör däremot just det.

.. så därför är det inte lika "farligt" att tillåta "sortering" utefter musik&idrott, för det nuddar inte ens vid det där laddade ämnet (intellektuell) elit osv. Det kommer dessutom så många övriga fördomar med t.ex. fotbolls- och hockeykillar, att det "jämnar ut sig". Men så fort man ger sig på sådant där man sorteras efter vad man med HJÄRNAN kan prestera .. Jag skulle tro att vissa reagerar så kraftigt som de gör pga sina egna omedvetna fördomar om HUR respektive personer i övrigt är.

Fast det handlar ju inte om att någon skulle förvägras utbildning. I så fall förvägrades jag både sång- och handbollsutbildning, och elektriker- och fotbollsdito.


Hoppas att du fattar vad jag menar, jag har inte ätit frukost än så jag är lite virrig i förklaringarna.